Familjens första hund

Hunden är det näst vanligaste husdjuret i Sverige, en bit efter katten, och det är varje år många familjer som överväger att skaffa hund. Detta är dock något man bör välja med omsorg för att få en hund som passar in så bra som möjligt i familjen.

Den stora frågan är ju vad för slags hund man är ute efter. Det är lätt hänt att man bara går på utseendet utan att riktigt efterforska vad hunden historiskt sett har avlats för att göra. En del behöver betydligt mer aktivitet än andra för att må bra och måste helt enkelt få arbeta för att kunna hålla sig lugn när de är hemma. Med andra raser kan det räcka med en lång promenad och lite bus varje dag för att tillgodose aktivitetsbehovet.

Om man kan komma överens om vilken typ av hund man vill ha i frågor som aktivitetsnivå, storlek och annat kan man sedan besöka Svenska Kennelklubbens webbplats Köpa Hund där man kan hitta mängder av olika raser och utförlig information om alla dessa. Denna sajt är speciellt användbar om man är ute efter att köpa en riktig rashund och inte en blandras. Fördelen med rashundar är att man ofta kan få bättre koll på vad för typ av temperament hunden kommer att ha och om den har några speciella behov.

Sedan gäller det att förbereda hemmet för hunden också. Man behöver köpa in mat- och vattenskålar, ett koppel eller en sele, pälsvårdsartiklar, en eller annan leksak och liknande produkter. För en bra överblick över vad man kan tänka sig behöva kan man besöka butiken Häromi.

Med allt detta gjort bör man ha hittat en hund som verkligen passar in i familjen och ha mer eller mindre allt redo för hunden när den väl kommer hem. Nu är det dags att fixa en bra hundförsäkring, något som Agria kan hjälpa en med. Där kan man för övrigt kolla på hur dyra olika raser är att försäkra om man inte vill få några otrevliga överraskningar. Skillnaden beror på att olika hundraser kan vara olika benägna för vissa sjukdomar och problem, och ju mer problem- och sjukdomsbenägen en ras i regel är desto dyrare är det att försäkra dem.