Vad behöver hunden för foder?

Ibland undrar man om det inte är jobbigare att köpa hundmat än vad det är att köpa mat till sig själv. Denna lilla, eller stora, familjemedlem har precis som människan ett behov av näring och som ägare vill man förstås alltid ge det bästa till sin hund. Det är dock inte alltid lätt att veta vilken hundmat som är nyttigast för hunden.

Foder till din hundVad för foder behöver då just din hund? Är din hund stor lämpar det sig kanske bättre att ge den hundmat som innehåller större bitar och om den rör på sig väldigt mycket finns det hundmat som innehåller mer energi. Mindre hundar behöver ett hundfoder med mindre bitar, då magen lättare kan smälta maten. Det finns sedan en hel uppsjö med foder för hundar som kanske har problem med sin päls eller med sina tänder. Ett riktmärke för att välja ett bra hundfoder till sin hund är ju mer protein, alltså kött i hundmaten, desto bättre. Är det mer ris eller grönsaker än kött i fodret kan hunden till exempel utveckla problem med pälsen och börja fälla onormalt mycket.

Hundmaten är också indelad i junior, vuxen och senior. Om valpen är väldigt liten brukar kan det vara bra att blöta ner hundfodret så att det blir lättare för hunden att tugga. När valpen successivt blir större är det en god idé att börja blanda valpfodret med vuxenfodret så att valpen sakta men säkert vänjer sig vid att äta lite större foderknoppar. Om hunden är van vid ett märke kan det hjälpa att välja ett vuxenfoder av samma märke, men man ska dock inte stirra sig helt blind på det utan också titta på innehållsförteckningen. Ju mer protein desto bättre och liksom människor tycker även hundar om variation.