Nödvändig utrustning för travhästar

Travhästar är hästar som används inom travsporten. Intresset för travsporten är stor i Sverige. Många tycker om att besöka travbanor och se hästarna tävla live, andra sitter hemma i soffan och håller tummarna för att den häst de satsat på vinner.

Vacker brun häst med spärrgrimmaTravhästarna är oftast varmblodiga, men i Skandinavien använder man också kallblodiga hästar. Utrustning för just travhästar kan verka oändliga då det är mycket att tänka på för att hästen ska springa rätt och så fort som bara möjligt. Hälften av alla travhästar bär något som kallas spärrgrimmor, detta hjälper hästen att inte gapa för mycket plus att man kan fästa andra anordningar som hjälper hästen att springa ”rätt”.

Något som påverkar hästens trav är hållningen. Många travhästar tenderar att vrida på huvudet när de springer, vilket visserligen kan bero på att någonting gör ont men även friska hästar kan springa på detta sätt. För att korrigera detta finns det en hel del hjälpmedel. Ett exempel kan vara en så kallad huvudstång, en utdragbar stång av plast som försvårar rörelser i sidled. Det är dock inte tillåtet i Sverige att ha huvudstänger på båda sidorna av hästens huvud, något som är vanligt i Amerika. Murphybländare kan också användas för att rätta till hästens hållning. Murphybländaren hjälper hästen att se vart den springer i svängarna. En sidostång mot vänstra bakbenen för de hästar som vrider sig, eller så kallat bryter med bakdelen är också en bra metod för att få hästen upprätt.

Något som hästar som travar måste ha är en svanskappa som ser till att antingen selen eller sadeln sitter på plats och inte åker fram och tillbaka. Detta är ett krav. Som ägare får man inte heller glömma att hästen kan bli orolig vid oväsen, och det kan därför vara en god idé att ge hästen något slags hörselskydd. Vanligaste skyddet är vanliga bomullstussar.