Hästkapplöpning

Hästkapplöpning är en sport som vuxit sig allt större i Sverige och idag finns det många spännande tävlingar att se på årligen. Hästkapplöpning finns i två former i Sverige, trav- och fullblodsracing, eller galopp som det mer vanligt kallas. Vi tänkte här ta upp lite mer om trav, en sport som idag lockar otroligt många besökare.

Solvalla

Travsport

De fösta hästkapplöpningstävlingarna som kom till Sverige började på travbanan och det vara Solvalla som var den första platsen där lopp ägde rum. Solvalla har kommit att bli en stor arena för travsporten och här anordnas bland annat Elitloppet, en av Europas mest prestigefyllda travtävling. Den går av stapeln sista söndagen av maj varje år och det är verkligen ett lopp som drar stor publik.

Förutom Solvalla har vi i Sverige 33 banor där det körs trav på, från Malmö i söder till Boden i norr. De största banorna, förutom Solvalla, är Bergsåker, Axevalla travbana, Jägersro och Åbytravet.

Spänning med tävlingarna

Som travintresserad handlar det inte bara om att se själva loppet. Mycket av spänningen sitter även i vadslagningen. Vilken häst ska vinna? Är det en förhandsfavorit med låga odds eller är det en ny förmåga med höga odds som tar hem vinsten. Vill man spela på sporten fyller man antingen i en kupong på resultaten på plats eller så vänder man sig till någon av de större spelsajterna online. En bra sajt som erbjuder odds vid de större travtävlingarna är Betsafe. Gå gärna in där innan Elitloppet drar igång och kolla hur oddsen ligger. Läs också på om de olika ekipagen och se om du kan hitta en favorit med relativt höga odds. Här gäller det att hitta en häst med bra stamtavla, god kusk och goda chanser att utvecklas. En bra sida med mycket information om aktuella tävlingar, vilka som är favorittippade med mera är Svensk Travsports sajt.

Travsporten är en sport som årligen växer i popularitet och som idag slåss med både ishockeyn och fotbollen. Travsport är en otroligt spännande och rolig sport att följa, både från tv-soffan, live och på nätet.