Viktigt att ha med sig på hästtävlingar

HästtransportVäldigt ofta när man har en häst som ska tävla måste man transportera hästen någon annanstans. Först och främst måste man därför ha en transport som skyddar hästen från både värme och kyla. Hästen måste också ha transportskydd, såsom lindade ben för att förhindra skador. Andra livsviktiga och självklara saker att ha med sig på resan är vatten och foder till hästen. Man bör också vara medveten om att en häst inte får transporteras mer än åtta timmar i sträck utan att vila.

Beroende på vad hästen ska tävla i är det viktigt att se till så att man har alla redskap man behöver ha med sig. Ska den tävla i trav får hästen inte tävla utan exempelvis svanskappa som förhindrar at sadeln åker fram och tillbaka. Det är också viktigt att kontrollera så att all utrustning är CE-märkt. Detta märke ska man kunna finna lätt och det står för att utrustningen följer EU-reglerna gällande hälso- och säkerhetsfrågor.

Det är inte bara viktigt att hästen har sin utrustning. Ryttaren som ska tävla måste också se till så att ridbyxor, handskar, ridväst, säkerhetsväst och övriga personliga prylar kommer med i bagaget. När man ska åka på tävling är det mycket saker som ska med, och det är viktigt att man kollat igenom allting innan man åker iväg. Ett tips för första hästtävlingen kan vara att göra en check-lista som man sedan bockar av när man packar, för att vara hundra procent säker på att allting kommer med.

Väldigt ofta är det dock så att man tar med sig allt för mycket än vad man egentligen behöver. Med tiden lär man sig att skära ner på listan. Första gången är det alltid klokt att vara på den säkra sidan och kanske ha med sig lite mer än vad en rutinerad tävlare skulle kalla nödvändigt.