Rida ut på vintern

Vid all hantering av hästar gäller det att sätta säkerheten först. Hästar är i grunden ett vilt djur som har sitt flyktbeteende att ta till vid fara. Denna säkerhet är extra viktig om du tänkter rida ut på din häst, framförallt på vintern.

Reflexer

Ridning på vinternDet första man måste tänka på om man rider ut på vintern är att synas för alla bilister och förbi åkande. Vintertid blir dagarna fort mörka och om du är ute med din häst och inte syns bra är det lätt att olyckan kan vara framme.

Det är inte bara du själv som bör synas utan även hästen. Därför är det bra att ha synliga reflexer att sätta på. Idag finns det bra reflexer att fästa på hästens ben, på tränset och även som täcke om man vill att hästen ska synas riktigt bra. Du själv bör ha på dig en bra reflexväst och kanske ett reflex även på hjälmen. På www.hooks.se hittar du några olika bra varianter på reflexer till din häst.

Säkerhet för ryttaren

Förutom reflexer är det viktigt att tänka på säkerheten för ryttaren då du rider ut. Här kommer några korta tips;

  • Har du större skor på vintern är et bra att tänka på att ha anpassade stigbyglar, gärna sådana som löser ut om du ramlar av och fastnar. 
  • Vid halka, se till att hästen har bra broddar, gärna både bak och fram för att inte halka.
  • Har det frusit på marken är det mycket hårdare att ramla av. Anpassa din ridning till underlaget och är extra försiktig när du rider ut.
  • Klä dig och hästen för kylan. Är det mycket kallt ute är det viktigt att klä sig varmt men ändå smidigt så du kan föra dig på hästen. Se framförallt till att du är varm om händerna och fötterna. Ett tips är att införskaffa några värmepåsar att stoppa in i handskarna och skorna, då håller du värmen bra. På www.teknikmagasinet.se finns ett par till bra pris.
  • Se till att alltid ha en mobiltelefon med dig om det skulle hända något i skogen. En mobiltelefon är en billig livlina att ta till om olyckan är framme. Se till att skydda din telefon på bästa sätt för att den inte ska gå sönder om du faller av.

Tänker du på säkerheten och ser till att allt går bra, kommer du garanterat att få många härliga dagar med din häst i snöns vintertäckta landskap. Att rida ute på vintern är underbart.