Viktig utrustning för en ryttare

Det är inte bara tävlingsryttare som har ett behov av rätt sorts utrustning när man är ute och rider. Den största anledningen till varför mycket av den utrustning som idag finns på marknaden tagits fram och förespråkas, är främst ur rena funktionalitets- och säkerhetssyften.

Hjälm

RidhjälmNågot alla ryttare bör vara utrustat med en anpassad hjälp som skyddar dom mot skallskador. Skador av denna sort kan uppkomma på ett flertal olika sätt, men vanligast förekommande är att de uppstår vid fall från häst, eller att hästen råkar trampa på en ryttare som fallit av.

Vid fall är det även väldigt vanligt att man slår överkroppen och då helst axlar och armar, eftersom du faller helt enkelt faller från hästen med överkroppen först. Utan rätt klädsel som täcker kroppen väl är det därför hög risk för fula ärr som ingen ryttare vill dras med för resten av livet, så se till att inte tumma på säkerheten, även om det är varm ute på sommaren.

Ridstövlar

Något som brukar anses som likvärdigt viktigt med hjälmen, är ett par ordentliga ridstövlar. Det är långt ifrån endast utseendemässiga bitar som positionerar ridstöveln så högt upp på listan över viktig utrustning. En ridstövels klack är en garanti för att inte glida ner i stigbygeln och fastna. Det är även viktigt att dina skor inte är för stora i förhållande till dina stigbyglar av precis samma skäl. Att sitta fast och inte kunna ta sig ner från hästen när man vill kan bli orsaken till omfattande skador för ryttaren.

Mobiltelefon

En annan sak som är otroligt viktig när du rider i terräng är att ha med dig en mobiltelefon. Det är av yttersta vikt att kunna göra sig kontaktbar med omvärlden om väl oturen är framme och en olycka uppstår. Man kanske även vill dokumentera sin ridning och lägga upp på sociala medier som är så vanligt idag.