Utrustning för hundar som tävlar

Människor som tävlar med hundar i olika grenar behöver olika sorters redskap. Om en hund är en utställningshund finns det en djungel av regler som måste följas. En ägare måste bland annat se till så att hunden transporteras på rätt sätt.

Borsta hundenSedan finns det olika sorters utställningar där man behöver olika slags redskap. Det finns till exempel hundtävlingar där ägarna sinsemellan tävlar om att färga hundens päls så att den helt enkelt liknat något annat djur och då behövs allt ifrån färger till hårfönar och kammar. Andra redskap är trimbord, klippmaskiner, saxar och olika pälsprodukter.

De mest traditionella hundtävlingarna är tävlingar som gäller lydnad eller utseende. Hundar som ställs ut tävlar sinsemellan och där tittar domaren främst på hundens rastypiska drag. Typiska drag hos en viss ras ska uppfyllas till största möjlighet och det är även viktigt att hunden är vackert tillfixad. Många använder sig utav olika sorters tofsar eller rosetter i hundens päls under utställningar.

Hundar som har blivit tränade till att lyda och göra olika trix tävlar i olika grenar sinsemellan. Ofta är det så att hunden som avslutar snabbast och/eller med minst felsteg vinner. Att träna sin hund kan innebära allt ifrån spårning till vanlig kommandoträning. Vid spårning används ofta en spårlina eller olika klossar. Att träna sin hund i lydnad är inte bara viktigt utan även roligt. För många räcker det att hunden kan ”sitt” eller ”ligg”, men för den som vill träna upp sin hund kan man till exempel lära den att sitta omedelbart eller på en specifik plats.

För hundar som tävlar är det viktigt att man ger mycket beröm. En plats med många hundar kan vara förvirrande och det är viktigt att man ser till att hunden är lugn och känner sig bekväm.