Utrustning för ridhästen

Vad för slags utrustning man ska köpa till sin häst är inte alltid lätt. Allting beror på vad hästen ska göra. Ska den bara ridas behöver den en typ av utrustning, men om man ska träna upp sin häst behöver man betydligt mycket mer.

Sadel

HästsadelNödvändig utrustning för ridhästen är givetvis en bra sadel. Det finns sadlar för alla tänkbara ändamål, men viktigt är att sadeln sitter bra på hästen och att ryttaren känner sig bekväm i den. Under själva sadeln är det inte heller ovanligt att man lägger ett slags skydd eller täcke på hästen som även håller den varm. Vilken sorts sadel man väljer är extremt viktigt. Är din häst en ridhäst som inte ska specialisera sig på en viss typ av ridning kan exempelvis allroundsadeln vara ett bra alternativ. Att välja fel sadel kan motverka själva syftet du har med hästens träning. Väljer du en dressyrsadel får man exempelvis inte till den riktiga hoppsitsen, eftersom sadeln i sig faktiskt motverkar det.

Benskydd

Det är också viktigt att skydda hästens ben och det finns därför olika sorters benskydd som exempelvis hovskydd, senskydd och speciella lindor för benen som kan användas vid olika sorters underlag. När hästen ska transporteras till olika platser kan det också vara smart att ha transportskydd eller stallbandage. Vad man föredrar där får man själv välja.

Träns

För att kunna styra och behärska sin häst behövs det ett så kallat betsel, som består av remtyg och ett bett. Bettet ska vara i hästens mun och remtyget är det ryttaren håller i. Om hästen är ung kan det också vara en god idé att skaffa sig en så kallad svanskappa som fästs vid hästens svans och sedan i sadeln eller selen. Svanskappan hjälper till att hålla sadeln på plats så att den inte glider fram och tillbaka. Den används även ofta på äldre hästar när det är lite tuffare terräng.

Viktigt att tänka på när man köper ridutrustning är att det man köper ska vara CE-märkt. En CE-märkt vara intygar att varan uppfyller hälso- och säkerhetskraven som EU ställer för just denna produktgrupp. Märkningen görs av säljaren och måste vara tydlig.