Ta hand om din ridutrustning på bästa sätt

Det är minst lika viktigt att ta hand om din hästs utrustning som det är att ta hand om hästen. Om du vill att utrustningen ska hålla länge vill säga. Till din utrustning hör både träns, sadel, sadelgjordar, benskydd, paddar och schabrak. De är i olika material och en del går att tvätta i tvättmaskin eller för hand.

Syftet med lädervård

När det kommer till den utrustningen som är tillverkad i läder, behöver de en lite annan typ av omvårdnad för att må riktigt bra och vara länge. Läderprodukter som tas väl om hand kan nämligen hålla i flera decennier. Det du behöver är en bra rengöring och någon typ av fettsmörjning. Du kan handla det du behöver online så slipper du krångla i butik.

Eftersom läder egentligen liknar vår egna hud lite grann, behöver du precis som med dig själv rengöra exempelvis ditt träns så all smuts, svett och stöv är borta. Därefter är det lämpligt att smörja in med fett.

Det behöver du inte göra efter varje användning, men med jämna mellanrum. På så vis håller sig lädret mjukt och minskar risken för skav på hästen. Dessutom är mjukt läder mer hållbart då det inte spricker lika lätt.