Tänk att få vara borta en hel helg med bara härlig natur, bara du och din häst. Hur ska man planera inför en sådan helg för att ni båda ska få det bra?
Om du vill försäkra dig om att hästen mår bra under natten kan du boka boende där man får ta med sig häst. Det finns sådana B&B-gårdar runt om i landet, men inte speciellt många.
Alternativt kan man välja att tälta. Ska man gå i skog och mark kan man alltid yrka på allemansrätten. Men allemansrätten blir genast lite modifierad när det kommer till ridning. Det finns platser där hästar inte kan eller få rida. Ungskog och odlad mark ska man undvika eftersom hästen är tung och förstör plantorna när de går.
Det här är några saker man ska tänka på innan man väljer sin rutt med hästen:
- undvika att rida på mjuka stigar och på stigar som vanligtvis används för vandring och motionslöpning. Rid inte heller i markerade eller uppåkta skidspår
- undvika att rida över ömtålig mark som exempelvis ängar och hagar, lavmarker och kärrmarker
- vara extra uppmärksam under vår och höst när det är blött och mjukt i markerna
- tänka på att hästens hovar kan skada granarnas rötter. Då kan det bli rotröta i trädet, så att virket förstörs
- inte heller rida över tomter, eftersom de som bor i naturnära hus ska kunna känna sig ostörda. Hur stort område som ska räknas som tomt beror på omständigheterna. Det är risken att störa som bestämmer hur nära huset du kan rida
Tänk också på att packa tillräckligt med kläder för dig och hästen. Ett hästtäcke är ett måste för att hästen ska hålla värmen under hösttemperaturen. Själv borde du ha bra utomhusplagg för både solsken och regn. Tänker du sitta på hästryggen mest hela dagen behöver du flera lager kläder som håller dig varm.
Se till att du först har ett bra underställ om vädret kräver detta. Det ska vara värmande och samtidigt kunna transportera bort fukten från kroppen så att du håller dig torr.
Blir man blöt närmast kroppen så blir man automatiskt kall. Här kan man använda sig av syntetmaterial eller ullfrotté beroende på hur kallt det är. Nästa lager bör också vara transporterande samtidigt som det ska värma dig, en fleecetröja kan vara helt ok. Undvik bomull som binder fukten istället för att transportera ut den. Det yttersta skallagret bör vara en jacka med membranfunktion så den står emot vind och regn samtidigt som den ska fortsätta transportera ut överskottsvärmen.
Glöm inte att även har rätt på fötterna, strumpor som både håller värmen och fötterna torra under färden. Det är också viktigt som att ha bra ridskor av säkerhetsskäl. Du vill inte att de fastnar i stigbygeln vid eventuell avåkning.
Vi hoppas att du har fått information som passar dig och du vet hur du ska förbereda dig bäst inför en helg på hästryggen. Vi vill passa på att önska dig en trevlig helg med många trevliga upplevelser både med hästar och dina vänner.